Nieuws

Designer Wim Segers ontvangt Henry van de Velde Lifetime Achievement Award 2022

07 Feb 2022

Op 8 februari ontving Maaseikenaar Wim Segers de prestigieuze Henry van de Velde Lifetime Achievement Award van Flanders DC. Tijdens een gesloten ceremonie in de Brusselse Bozar bekroonde de jury de allround ontwerper van Studio Segers om ‘zijn no nonsensedesign en integrale aanpak die garant staan voor professionaliteit, tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid’. 

Wim: “Deze award is een bijzondere eer en erkenning voor ons hele ontwerpteam. Dit is geen eindpunt, maar de start voor een nieuwe generatie die ervaring combineert met jeugdig dynamisme.” Visuals van Segers’ designs voor gerenommeerde merken als Vasco, Tribù, Mecam en Saunaco zijn tijdens de
gratis expo van 9 februari tot 10 april 2022 te bezichtigen in de Foyers van Bozar.

Wim Segers, allround designer

Deze Henry van de Velde Lifetime Achievement Award is een erkenning voor de 40-jarige loopbaan van Wim Segers. Die sluit daarmee aan bij de lijst van prominente creatieve persoonlijkheden zoals modeontwerpster Ann Demeulemeester, architecten Vincent Van Duysen en Bart Lens, illustrator Ever Meulen en kunstenaar Piet Stockmans.

De jury van Flanders DC lauwert Wim als ‘een allround ontwerper die met zijn no nonsense-design en integrale aanpak garant staat voor professionaliteit, tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid. Wim Segers spreekt de taal van de bedrijven en daarvoor wordt hij erg gewaardeerd. Dat hij deze aanpak en opgebouwde kennis en ervaring nu ook doorgeeft aan de volgende generatie wordt ook erg gesmaakt bij de jury.’

Lokaal vakmanschap, internationale resonantie

Wim: “We beschouwen design niet als een oppervlakkig vormelijk sausje over een product, maar als een intrinsiek proces. Daarbij zoeken we steeds naar de juiste oplossing met de nodige aandacht voor detail. Functionaliteit, duurzaamheid en comfort zijn de bouwstenen van ieder ontwerp. Dat resulteert in ontwerpen met een zuivere, pure esthetiek die alle modetrends overstijgen.”

“Als ontwerper heb je verantwoordelijkheden en is het je plicht om constant jezelf kritisch in vraag te stellen, durven te twijfelen, altijd beter te willen en nooit content te zijn. We hebben het geluk dat dynamische bedrijven zoals Vasco, Tribù, Mecam, Saunaco en vele andere binnen- en buitenlandse merken geloven in de kracht en de meerwaarde van goed design. Momenteel lopen er projecten in Tsjechië, Portugal, Israël, Denemarken, Italië en de VS.”

Studio Segers, een 3-in-1 familiebedrijf

Wim Segers draagt deze Lifetime Achievement Award op aan het hele ontwerpteam van Studio Segers. Begin jaren ’90 startte Wim de ontwerpstudio samen met zijn partner, grafisch ontwerpster Rita Westhovens. De cross-over tussen productdesign en grafische vormgeving was altijd een belangrijke troef. Sinds de start werkte het koppel voor bedrijven als Vasco en Tribù, twee sterke Limburgse spelers met een mondiale uitstraling.

Wim: “Het laatste decennium stroomden ook onze zonen Bob (productdesigner) en Raf (architect) in, samen met hun partners Marjan Brants (grafisch vormgever) en Danielle Joosten (interieurdesigner). Vandaag telt Studio Segers 10 medewerkers. Ons werk varieert van kwalitatieve hedendaagse architectuur tot productdesign en grafisch vormgeving, drie disciplines die elkaar naadloos aanvullen en versterken.”

De start voor een nieuwe generatie

Deze Lifetime Achievement Award is geen eindpunt. Wim: ”Voor ons voelt dit als een scharniermoment waarbij de balans tussen ervaring en jong enthousiasme stilaan overhelt naar een dynamisch jong team met ervaring. Rita en ik legden samen de basis van een gezond familiebedrijf. We zijn trots op de passie en energie die ons team uitstraalt, dat zowel nationaal als internationaal zijn weg heeft gevonden.”